Ζέφυρος 2011 – Πρόγραμμα ταινιών

5 Ιουλίου – 18 Σεπτεμβρίου
Εισιτήρια:


7 ευρώ κανονικό – 5 ευρώ μειωμένο
Ώρα έναρξης προβολής: 9.45
Η κάθε ταινία ξεκινά Δευτέρα και καταλήγει Κυριακή
Δευτέρα, Τρίτη & Τετάρτη θα υπάρχει ενιαία είσοδος 5 ευρώ
5 Ιουλίου – 10 Ιουλίου
Blue Valentine
Είδος : Μελαγχολικό, δραματικό ρομάντζο
Παραγωγή: Αμερική, 2010
Διάρκεια: 112’
Σκηνοθεσία: Derek Cianfrance
Ηθοποιοί: Ryan Gosling, Michelle Williams
Λίγα λόγια για την ταινία :
Εκείνη γνωρίζει εκείνον. Αυτός της τραγουδάει και αυτή του χορεύει. Αυτός θέλει να την αγαπήσει, αυτή όμως υποχρεώνεται να το κάνει. Ο σκηνοθέτης παίρνει την σχέση των δυο πρωταγωνιστών και μέσα από την αμφιλεγόμενη αγάπη τους μας παρουσιάζει τον δακρυσμένο αντίκτυπο που έχουν οι λάθος επιλογές στην πορεία της ζωής. Όπως τα όνειρα και η ελπίδα των δυο για ένα ευτυχισμένο αύριο που όμως έδωσαν την θέση τους σε μια ασφυκτική πραγματικότητα η οποία τους πνίγει χωρίς να τους λυπάται ούτε για μια στιγμή.

11 Ιουλίου – 17 Ιουλίου
Sabrina
Είδος : Ρομαντική κομεντί
Παραγωγή : Αμερική, 1954
Διάρκεια : 110’
Σκηνοθεσία: Billy Wilder
Ηθοποιοί : Audrey Hepburn, Humphrey Bogart, William Holden
Λίγα λόγια για την ταινία:
Αμέσως μετά την πανέμορφη Ρώμη, η γοητευτική Audrey Hepburn (ως γλυκιά Sabrina αυτή την φορά) ταξιδεύει στο λαμπερό Παρίσι , όχι για να γνωρίσει την μαγική αυτή πόλη (αυτό θα το κάνει σε μια άλλη ταινία) αλλά για να αναδείξει τον εαυτό που έκρυβε μέχρι τώρα πίσω από τα αθώα μάτια της. Το μικρό κορίτσι μεταμορφώνεται σε ποθητή γυναίκα διεκδικώντας τον έρωτα και αποπνέοντας μια κινηματογραφική φρεσκάδα όπου ελάχιστες ταινίες διαθέτουν ακόμα στο σινεμά. Τελικά ο χρόνος δεν μπορεί να τους αγγίξει όλους.

18 Ιουλίου – 24 Ιουλίου
Μέσα από τις Φλόγες (Incendies)
Είδος : Μυστηρίου, δραματική
Παραγωγή : Καναδάς – Γαλλία, 2010
Διάρκεια : 125’
Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve
Ηθοποιοί : Lubna Azabal, Melissa Desormeaux-Poulin
Λίγα λόγια για την ταινία:
Μια μητέρα χάνεται αφήνοντας ως μοναδική κληρονομιά στα δυο παιδία της ένα μυστήριο γράμμα. Ένα γράμμα όπου τους καλεί να ταξιδέψουν στα πιο περίεργα και επικίνδυνα μέρη της γης με σκοπό να ανακαλύψουν τις βαθύτερες ρίζες μιας αλήθειας που τούς κράτησε κρυφή. Βασισμένο σε ένα μικρό θεατρικό του Wajdi Mouawad, η ταινία του Καναδού Villeneuve παρουσιάζει μια ιστορία αναζήτησης της ταυτότητας η οποία μέσα από τις αρχαιοελληνικά τραγικές προεκτάσεις της, καταλήγει σε ένα φινάλε που δεν μπορεί να ξεχαστεί εύκολα. Ίσως και ποτέ.

25 Ιουλίου – 31 Ιουλίου
Casablanca
Είδος : Κλασσική, αισθηματική, μυστηρίου
Παραγωγή: Αμερική, 1942
Διάρκεια: 102’
Σκηνοθεσία: Michael Curtiz
Ηθοποιοί : Humphrey Bogart, Ingrid Bergman
Λίγα λόγια για την ταινία:
Στη μυθική Casablanca του δυτικού Μαρόκο, σε αυτό το γεωγραφικά κοσμοπλημμυρισμένο σταυροδρόμι προσφυγικών πολιτισμών και ονειροπολούντων ταξιδευτών, συντελείται η απώλεια μιας αγάπης που άνθισε σε μια στιγμή και μετά χάθηκε για πάντα στην ιστορία. Η πιο κλασσική των κλασσικών, η πιο ρομαντική των ρομαντικών και μια από τις ωραιότερες ταινίες του παρελθόντος, έρχεται ξανά στο σήμερα για να μας δείξει πως πρέπει ν’ αγαπάμε, πως πρέπει να χάνουμε και ενίοτε πως πρέπει να δακρύζουμε. Αριστούργημα.

1 Αυγούστου – 7 Αυγούστου
Welcome
Είδος : Κοινωνική
Παραγωγή : Γαλλία, 2009
Διάρκεια : 110’
Σκηνοθεσία: Philippe Lioret
Ηθοποιοί : Vincent Lindon, Firat Ayverdi, Audrey Dana
Λίγα λόγια για την ταινία:
Το βλέπεις μια φορά και το θυμάσαι για πάντα. Το μικρό αυτό διαμαντάκι του Philippe Lioret (με το εξόχως ειρωνικό καλωσόρισμα του τίτλου της) εκθέτει την υποκρισία μας απέναντι στους μετανάστες και τις μεταναστευτικές πολιτικές του δυτικού κόσμου, αφιερώνεται όμως στην οδύσσεια ενός ανθρώπου έτοιμου να διασχίσει ωκεανούς ολόκληρους για αυτήν που αγαπάει. Κάποιοι βουτάνε στην άβυσσο και κάποιοι άλλοι μένουν απλοί παρατηρητές. Από τις πιο σημαντικές αλλά και πιο σωστά τοποθετημένες ταινίες των τελευταίων ετών.

8 Αυγούστου – 14 Αυγούστου
Δεσμώτης του Ιλίγγου (Vertigo)
Είδος : Μυστηριακή, αστυνομική
Παραγωγή : Αμερική, 1958
Διάρκεια : 125’
Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
Ηθοποιοί : James Stewart, Kim Novak
Λίγα λόγια για την ταινία:
Από την υποκειμενική παραίσθηση της ιλιγγιώδους αφήγησης μέχρι τα ακροφοβικά σύνορα της απ-ανθρώπινης επιθυμίας, το Technicolor αριστούργημα του Hitchcock μοιάζει με έναν τέλειο γρίφο αφιερωμένο στις ψυχωτικές εμμονές, τις ερωτικές αδυναμίες και φυσικά στον ίδιο τον θεατή που ως παθιασμένος συνένοχος, καλείται να λύσει το μυστήριο μιας γυναικείας εξαφάνισης, προτού εξαφανιστεί τελείως η (ούτως η άλλως ετοιμόρροπη) λογική που χαρακτηρίζει την φύση του είδους μας. Παθιασμένος, για μια ταινία που μέχρι σήμερα παραμένει αξεπέραστη. Εύχομαι για πάντα.

15 Αυγούστου – 21 Αυγούστου
Το Μυστικό στα Μάτια της (El Secreto de sus Ojos)
Είδος : Μυστηρίου, δραματική, ρομαντική
Παραγωγή : Αργεντινή, 2009
Διάρκεια : 125’
Σκηνοθεσία: Juan Jose Campanella
Ηθοποιοί : Ricardo Darin, Carla Quevedo, Soledad Villamil
Λίγα λόγια για την ταινία:
Όταν μια ταινία είναι αφιερωμένη στα αιώνια συναισθήματα ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να ξεχάσει, υμνώντας την ισόβια – γι’ αυτό και ασύγκριτη – αγάπη, τότε σε αυτή την ταινία δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από την διαχρονικότητα και την αναγνώριση ως μιας εκ των πιο ιδιαίτερων στιγμών της παγκόσμιας κινηματογραφίας. Ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσουμε να αγαπήσουμε(ή να μισήσουμε) και εμείς με τον ίδιο τρόπο. Ίσως τότε νιώσουμε πραγματικά ζωντανοί. Ίσως τότε νιώσουμε και πάλι άνθρωποι.

22 Αυγούστου – 28 Αυγούστου
Λυσσασμένη Γάτα (Cat on a hot tin Roof)
Είδος : Κοινωνική, αισθηματική
Παραγωγή : Αμερική, 1958
Διάρκεια : 108’
Σκηνοθεσία: Richard Brooks
Ηθοποιοί : Elizabeth Taylor, Paul Newman, Judith Anderson
Λίγα λόγια για την ταινία:
Από το βραβευμένο με Πούλιτζερ θεατρικό έργο του Tennessee Williams, η κινηματογραφική αυτή μεταφορά έχει την τύχη να διαθέτει δύο από τους ποιοτικότερους αλλά και ομορφότερους ηθοποιούς μιας γενιάς που αγαπήθηκε όσο λίγες στο σινεμά. Οι Paul Newman και Elizabeth Taylor (αμφότεροι εξαιρετικοί στο πανί) δίνουν τον πιο «ωραίο» εαυτό τους για να αποδείξουν ότι κάποια μυστικά μπορεί να μένουν κρυφά για λίγο, όταν όμως έρχεται η ώρα της αποκάλυψης κανένας δεν γλυτώνει από τα κοφτερά νύχια της περιφρονημένης αλήθειας.


29 Αυγούστου – 04 Σεπτεμβρίου
Moon (Φεγγάρι)
Είδος : Φεγγαροφωτισμένης Επιστημονικής Φαντασίας
Παραγωγής : Αμερική, 2009
Διάρκεια : 97’
Σκηνοθεσία: Duncan Jones
Ηθοποιοί : Sam Rockwell
Λίγα λόγια για την ταινία:
Στην πιο Dark side of the Moon συνοικία του ηλιακού μας συστήματος, ένας μοναχικός αστροναύτης έρχεται σίγα σιγά αντιμέτωπος με την κοινωνική απομόνωση της ανθρώπινης συνείδησης και την έλλειψη της ελευθερία της βούλησης . Χωρίς ίχνους υπερβολής, με ελάχιστα χρήματα, ελάχιστα ψηφιακά εφέ αλλά απόλυτη κινηματογραφική πειθαρχεία, ο πρωτοεμφανιζόμενος Duncan Jones παραδίδει μαθήματα σκηνοθετικής αρετής, σε μια ταινία που χαρίζει ισόποσες δόσεις σασπένς και τροφής για το μυαλό και την ψυχή του θεατή. Ο Kubrick χαμογελάει από ψηλά.

05 Σεπτεμβρίου – 6 Σεπτεμβρίου

Βραβευμένες ταινίες από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

07 Σεπτεμβρίου – 11 Σεπτεμβρίου
Συνοικία το Όνειρο
Είδος : Κοινωνική, δραματική, ρεαλιστική
Παραγωγή : Ελλάδα, 1961
Διάρκεια : 95’
Σκηνοθεσία: Αλέκος Αλεξανδράκης
Ηθοποιοί : Αλέκος Αλεξανδράκης, Αλίκη Γεωργούλη, Μάνος Κατράκης
Λίγα λόγια για την ταινία:
Στις φτωχογειτονιές μιας Ελλάδας που μοιάζει να επιστρέφει, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα που τους έτυχε με θάρρος, ελπίδα και κυρίως όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά μελοδράματα του Ελληνικού Κινηματογράφου με την σκηνοθετική καθοδήγηση του Αλέκου Αλεξανδράκη και την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, επανεκδίδεται επετειακά για να μας θυμίσει όλα όσα κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε. Ένα σύμβολο των εύθραυστων καιρών, επίκαιρο όσο ποτέ.

12 Σεπτεμβρίου – 18 Σεπτεμβρίου
Winter’s Bone
Είδος : Δραματική, μυστηρίου, θρίλερ
Παραγωγή : Αμερική, 2010
Διάρκεια : 100’
Σκηνοθεσία: Debra Granik
Ηθοποιοί : Jennifer Lawrence, Isaiah Stone, Ashlee Thompson
Λίγα λόγια για την ταινία:
Μίλια μακριά από την σύγχρονη Αμερική (που συνήθως συναντάμε στις καλογυαλισμένες παραγωγές) η 17χρονη Ree στρέφεται προς αναζήτηση του πρόσφατα αποφυλακισθέντα πατέρα της, ο οποίος έβαλε υποθήκη το σπίτι και το κτήμα τους προκειμένου να πληρώσει την εγγύηση. Σε μια κοινωνία βυθισμένη στην παρανομία και την απροθυμία, η μικρή ηρωίδα αναδεικνύει την εσωτερικότητα των πλάνων και την υψηλής ακρίβειας σκηνοθεσία μιας ταινίας υποψήφιας όχι μόνο για 4 oscar αλλά και παράδειγμα απόλυτης κινηματογραφικής απόλαυσης. Καλό χειμώνα σε όλους.