Μιχάλης Ρακιντζής - Βιογραφία

Ο Μιχάλης Ρακιντζής είναι ένας από τους διασημότερους συνθέτες στιχουργούς και ερμηνευτές στην Ελλάδα, με 16 χρυσούς και πλατινένιους δίσκους στο ενεργητικό του. Είναι ίσως από τους λίγους στη χώρα μας με τόσο πλούσιο μουσικό παρελθόν…



Γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά η καταγωγή του είναι από την Κρήτη. Ασχολήθηκε με τη μουσική από 10 χρόνων, παίζοντας κιθάρα και συμμετέχοντας σε σχολικά γκρουπ. Σπούδασε Μηχανολογία στο Λονδίνο και παράλληλα έπαιζε μουσική με το συγκρότημα Funk And Reggae.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 υπήρξε ο ιδρυτής, εμπνευστής, και ερμηνευτής του αξεπέραστου reggae-funk group SCRAPTOWN, ηχογραφώντας 3 albums. Το “Viva Sahara” κατάφερε να εκτοξεύσει στα ύψη το group τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Ευρωπαϊκά charts!

Ο Μιχάλης αποφασίζει ν’ ακολουθήσει solo καριέρα και το 1987 κυκλοφορεί τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο “Μωρό μου φάλτσο”. Ο Μιχάλης γράφει POP τραγούδια -είδος άγνωστο μέχρι τότε στην Ελλάδα- συνδέοντας τα με Rock ήχους αλλά και ανατολίτικες μελωδίες. Μ’ αυτό τον τρόπο, σε συνδυασμό με το αδαμάντινο ταλέντο του ως συνθέτης και στιχουργός, κατορθώνει να δημιουργήσει το προσωπικό και ταυτόχρονα αναγνωρίσιμο μουσικό του στιλ. Αυτή η αλλαγή στον ελληνικό μουσικό χώρο γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από τον κόσμο. Ο Μιχάλης αποκτά φανατικούς θαυμαστές που τον ακολουθούν παντού. Το “Μωρό μου φάλτσο” σύντομα γίνεται “χρυσό”.

Τις χρονιές 1989-90 ακολουθούν άλλοι δύο δίσκοι, “Δικαίωμα για 1+1” και “Απαγωγή”, που γίνονται κι αυτοί χρυσοί, καθώς κι ένα soundtrack της ταινίας του Γιάννη Δαλιανίδη με τίτλο “Ισόβια”.

Συμβαδίζοντας με τις εξελίξεις, γίνεται ένας από τους πρώτους στη χώρα μας που χρησιμοποιεί computers για να συνθέσει μουσική.

Αφήνοντας κατά μέρος τις rock καταβολές του (με ιδιαίτερη προτίμηση σε ονόματα όπως οι Deep Purple και Black Sabbath), ακολουθεί πιο pop κατευθύνσεις (με επιρροές από την ηλεκτρονική μουσική της εποχής μέχρι την Ανατολική κουλτούρα) αποκτώντας χιλιάδες πιστούς φίλους.

Ταυτόχρονα ο Μιχάλης δίνει συνθέσεις στον Πασχάλη (Κατερίνα Κατερινάκι, Πες πες πες μου), στην Ελένη Δήμου (Δεν πιστεύω), ένα ολόκληρο άλμπουμ στον Σάκη Μπουλά (Ας πρόσεχες και ένα Maxi Single “Ali Baba”. Αυτές οι συνεργασίες δίνουν στον Μιχάλη μεγαλύτερες επιτυχίες και δείχνει πολύ δυνατός και άξιος για να κρατηθεί στο μουσικό στερέωμα της Ελλάδας.

Ο Μιχάλης συνεχίζει τις πλούσιες συνθετικές του ικανότητες και το 1991 συνεργάζεται με τη Σοφία Αρβανίτη. Η χημεία αυτών των δύο καλλιτεχνών ταυτίστηκε με την επιτυχία. Το “Μη μου μιλάς για καλοκαίρια”, αν κι έχει πάνω από 19 χρόνια που κυκλοφόρησε, είναι ένα διαχρονικό κομμάτι που ακόμα ακούμε από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έγινε χρυσός και αυτός ο δίσκος.

Τον Αύγουστο του 1991 κυκλοφόρησε ο 6ος Ελληνικός δίσκος του Μιχάλη με γενικό τίτλο “Να είσαι εκεί”. Άλλος ένας χρυσός δίσκος στο παλμαρέ του.

Το 1991 επίσης ψηφίζεται ως ο καλύτερος τραγουδιστής της χρονιάς από το αναγνωστικό κοινό του περιοδικού Popcorn. Στη συνέχεια, γνωρίζει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία με μια σειρά από τραγούδια και συναυλίες σταθμούς για τα δεδομένα της εποχής.

Αξιοσημείωτο κι αξιοζήλευτο είναι η μεγάλη συναυλία που έκανε ο Μιχάλης στο Λυκαβηττό το 1990 όπου και μάζεψε 10.000 θαυμαστές του!!!

Το 1992, βρίσκεται στα studio – αλλά και τη σκηνή – με ένα από τα ινδάλματά του, τον θρυλικό Ian Gillan (τραγουδιστή των Deep Purple), γράφουν 4 συνολικά κομμάτια (“Get away”, “My heart remains the same”, “I think I know” και “Make a wish”). Κυκλοφορεί το maxi-single του Get away όπου και γίνεται χρυσό. Λίγους μήνες αργότερα ο Μιχάλης κυκλοφορεί τον 6ο του δίσκο με τίτλο “Έτσι μ’ αρέσει” που περιλαμβάνει και τρία από τα τραγούδια που τραγούδησε ο Ian Gillan. Επίσης γίνεται χρυσός.

Την ίδια εποχή συνεργάζεται και με τη διάσημη Ουαλή τραγουδίστρια Bonnie Tyler όπου με τη Σοφία Αρβανίτη τραγουδούν το «The Desert is in your Heart». Ο Δίσκος “Παράφορα” έγινε χρυσός.

Στα τέλη του καλοκαιριού του 1993, Ο Μιχάλης κι ο Ian Gillan κάνουν 3 μεγάλες συναυλίες σε Αθήνα (Γήπεδο Παναθηναϊκού), Θεσσαλονίκη (γήπεδο Τούμπας) και Πάτρα (το παραλήρημα του κόσμου αναγκάζει το Μιχάλη να φύγει από το γήπεδο με αστυνομική παρέμβαση).

Μετά από απουσία ενάμιση χρόνου, ο Μιχάλης επιστρέφει δισκογραφικά με έκπληξη!!! Τίτλος δίσκου: “ETHNIC”. Τραγούδια διαφορετικά από τα προηγούμενα, με έντονο το ανατολίτικο στοιχείο. Ο δίσκος αυτός έγινε πλατινένιος. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για το video clip “Χαμένες πατρίδες” όπου χρησιμοποίησε πρώτος animation σε video clip.

Το 1995 κυκλοφορεί ένα άκρως ερωτικό δίσκο με τίτλο “Η πρώτη απειλή” με αρκετές μπαλάντες. Ο δίσκος έγινε χρυσός.

Το καλοκαίρι του 1996 επιστρέφει μ’ ένα καινούργιο δίσκο στο στιλ μουσικής, αλλά με τραγούδια παλιά, δικά του, που είναι διασκευασμένα Ο δίσκος είναι trance απ’ όπου παίρνει και τον τίτλο του: “TranceMix”. Ο ίδιος δήλωσε εύστοχα τότε ότι η trance είναι η μουσική του μέλλοντος. Έτσι κι έγινε.

To 1997 κυκλοφορεί το άλμπουμ “Σ' ένα βράδυ ότι ζήσουμε”, με αρκετές επιτυχίες. Το άλμπουμ έγινε χρυσό κι αυτό. Το Νοέμβριο του ‘97 κυκλοφορεί το single “Μπέμπα”.

Μετά από αρκετές πιέσεις που δέχεται από την εταιρεία του, ο Μιχάλης αποφασίζει να συνθέσει κομμάτια για άλλους καλλιτέχνες. Γράφει για την αδελφή του Μαρίνα το “Σκέρτσο” αλλά και για το μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή Βασίλη Καρρά το δίσκο “Μ’ έχεις κάνει αλήτη”. Ο δίσκος αυτός έγινε πλατινένιος.

Μετά το cd-single “Σ’ένα κατάστρωμα” το καλοκαίρι του ‘98, τα Χριστούγεννα κυκλοφορεί ο δίσκος “Καθρέφτης”. Ο Μιχάλης για πρώτη φορά στην καριέρα του χρησιμοποιεί στα τραγούδια του μπουζούκι. Μ’ ένα άλλο ύφος βέβαια κι όχι το γνωστό ύφος που δίνει το μπουζούκι στα λαϊκά τραγούδια. Τόσο το “Κατάστρωμα” όσο κι ο “Καθρέφτης”, χρυσώθηκαν!

Μετά από 2 περίπου χρόνια “πειραματισμού” στη λαϊκή μουσική, ο Μιχάλης επιστρέφει τον Ιούνιο του 1999 με ένα ανανεωμένο ύφος τραγουδιών που συμπεριλαμβάνονται στο δίσκο “Το φίλο σου ζηλεύω”. Τα τραγούδια χαρακτηρίστηκαν καλοκαιρινά. Επίσης κάτι μας θύμιζε 60s σ’ αυτό το cd. Άλλο ένα χρυσό cd για το Μιχάλη.

Το επόμενο καλοκαίρι (2000) κυκλοφορεί το cd-single “Ότι κάνεις σου κάνω” όπου κι αυτό έγινε χρυσό.

To χειμώνα του 2000, ο Μιχάλης, συνεργάζεται με τον Άγγελο Διονυσίου για τις ανάγκες του δίσκου “Μια περιπέτεια” που υπέγραψε εξ ολοκλήρου ο Μιχάλης (στίχους και μουσική) και μόνο θετικά σχόλια βγήκαν απ’ αυτή τη συνεργασία. Μάλιστα στο τραγούδι “Η δική μου η τρέλα” υπάρχει το ντουέτο του Άγγελου με τον αδελφό του Στέλιο. Ένα τραγούδι που έγινε μεγάλη επιτυχία.

Με τον ερχομό του 2001 ο Μιχάλης και πάλι κάνει την έκπληξη. Κυκλοφορεί τον 13ο δίσκο του με 13 τραγούδια. Τίτλος του δίσκου: “Όνειρο 13”. Τραγούδια γρήγορα, trance, νεανικά. Ο Μιχάλης παρουσιάζει το δίσκο του στην Κύπρο (πριν κυκλοφορήσει) και ο κάθε συναυλιακός χώρος ήταν ασφυκτικά γεμάτος από νέους ανθρώπους.

Τον Ιούλιο του ιδίου έτους γράφει το δίσκο “Έχω πάρει φόρα” για τον νεοεμφανιζόμενο Γιάννη Κάρμα. Στο τέλος του ιδίου έτους γράφει δύο κομμάτια για τις ανάγκες του καινούργιου δίσκου του Στέλιου Διονυσίου με τίτλο “Δεν πα ΄να βρέχει” (“Πες του μάγκα”, “Στο παρα πέντε”) και το 2002 γράφει για τον Δημήτρη Κοντολάζο το άλμπουμ «Όλα έξω».

Το 2002 συμμετέχει στον διαγωνισμό της Eurovision στο Tallinn της Εσθονίας, με το θρυλικό πλέον “S.A.G.A.P.O” ένα ρυθμικό electro-pop κομμάτι. Ο Μιχάλης ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε το σκηνικό και τα δεδομένα της Eurovision κάνοντας την πιο ανατρεπτική εμφάνιση στα χρονικά αυτού του θεσμού και δημιουργώντας (άθελά του) το πιο απρόσμενο παρασκήνιο! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός της Eurovision απόκτησε μεγαλύτερο ενδιαφέρον και σημασία στην Ελλάδα μετά από αυτή τη συμμετοχή.

Τον Ιούλιο του 2003 ο Μιχάλης κυκλοφορεί ένα πολύ δυνατό διπλό άλμπουμ με τίτλο “SOLO”.

Τον Ιούνιο του 2004, ο Μιχάλης θέλοντας να ευχαριστήσει όλους του θαυμαστές και φίλους του για τη συχνή επίσκεψή τους στον επίσημο διαδικτυακό του χώρο, προσφέρει 3 ολοκαίνουργια τραγούδια σε άριστη απόδοση ως “δώρο”.

Το 2003 επίσης συμμετέχει στη δημιουργία του συγκροτήματος των Trilogy.

Μετά από 2 χρόνια αποχής από την ελληνική δισκογραφία, ο Μιχάλης επιστρέφει πολύ ανανεωμένος με το δίσκο “BAR CODE”. Ένα άλμπουμ γεμάτο ευχάριστες εκπλήξεις. (με τη συμμετοχή του συγκροτήματος «Ταλέντα δίχως αύριο»)

Το 2005 γράφει ένα cd single σε μία από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες της Σερβίας την Romana και βρίσκεται πάνω από τρεις μήνες στα Νο 1 charts στα Βαλκάνια.

Τον Ιούλιο του 2006 κυκλοφορεί το άλμπουμ “MADE IN GREECE”. Ένα καλοκαιρινό άλμπουμ σε ρυθμούς Reggaetone.

To 2008 ο Μιχάλης κυκλοφορεί το άλμπουμ “ENERGIA” που περιέχει ήχους Reggaetone, μπαλάντες, RnB καθώς και διάφορους ευχάριστους μουσικούς πειραματισμούς, θυμίζοντας παλιές καλές στιγμές με μουσική από το μέλλον!!!

Το 2009 γράφει στο νεαρό Elvin ένα cd single με τίτλο “Σχολεία τέλος”.

2011. Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά έχει τον τίτλο: “Back to the Φuture” και περιέχει καινούργια κομμάτια, καθώς και παλαιότερα σε νέες version έκπληξη! Συμμετέχουν ο νεαρός ράπερ Alex Trigs (με αγγλικούς στίχους δικούς του) και η νεαρή Ινδή τραγουδίστρια Nadia Zahoor (με ινδικούς στίχους δικούς της).

2012. Ο Μιχάλης με ένα έξυπνο τρόπο και για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργεί νέο είδος μουσικής παγκοσμίως με μελωδικούς Hardstyle - Hardbase - Dubstep Electro Dance ήχους.

Στις 13 Ιουλίου 2012 κυκλοφόρησε παγκοσμίως ένα άκρως συλλεκτικό διπλό CD το ”Who Cares” με τον Ian Gillan and Tony Iommi στο οποίο συμμετέχει με το “Get Away” ο Μιχάλης Ρακιντζής.


Μιχάλης με λίγα λόγια, είναι ένας πρωτοπόρος που δημιούργησε μία σχολή στη μουσική, πάνω στην οποία “πάτησαν” πολλοί… Κατάφερε χάρη στο ταλέντο του και μόνο, να προτείνει νέα ακούσματα, νέους ήχους και νέες τεχνικές.

Με μια πορεία που αγγίζει σε διάρκεια τα τριάντα χρόνια, ο Μιχάλης Ρακιντζής χάραξε το δικό του ξεχωριστό δρόμο στη μουσική σκηνή της χώρας μας, αλλά, και του εξωτερικού. Είναι ο αγαπημένος δημιουργός χιλιάδων μουσικόφιλων κυρίως επειδή έχει ένα άκρως χαρακτηριστικό και απόλυτα αναγνωρίσιμο ήχο και στυλ, ενώ ως άνθρωπος είναι πάντα σεμνός και χαμηλών τόνων.

Ο Μιχάλης παραμένει ένας “εραστής της τέχνης” και συνεχίζει να δημιουργεί με κεντρικό άξονα την ίδια του την ψυχή..!