WOMEX2012 :Η μεγαλύτερη έκθεση για τις μουσικές του κόσμου στην Θεσσαλονίκη

Ο Ακρόαμα 97,8fm Καβάλα και ο Βαγγέλης Καράλης βρέθηκαν στην μεγαλύτερη θεματική έκθεση παγκοσμίως για τις μουσικές του κόσμου WOMEX 2012 στην Θεσσαλονίκη.
Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ρεπορτάζ και σχόλια .


Ξαφνικά μέσα στην Ελλάδα της κρίσης, (όχι μόνο οικονομικής) η Θεσσαλονίκη γέμισε με χρώματα από τις 5 Ηπείρους και αβίαστα μας ήρθαν σκέψεις από την αίγλη της πόλης μιας περασμένης εποχής.
Ο λόγος, η Διεθνής Μουσική Έκθεση «Womex» η σημαντικότερη διοργάνωση του είδους της, σε παγκόσμιο επίπεδο, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου 2012.2.500 φορείς, από 98 χώρες του κόσμου, 300 δημοσιογράφοι ελληνικών και διεθνών Μ.Μ.Ε, 300 καλλιτέχνες και χιλιάδες επισκέπτες, που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη, την ελληνική μουσική παραγωγή και τον ελληνικό πολιτισμό.Η έκθεση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Βερολίνο το 1994.

Έκτοτε έχει φιλοξενηθεί σε πολλές πόλεις της Ευρώπης (Βρυξέλλες, Στοκχόλμη, Ρότερνταμ, Νιούκαστλ, Σεβίλλη, Μασσαλία, Κοπεγχάγη) και για πρώτη φορά πραγματοποιείται σε ελληνικό έδαφος και ακόμη περισσότερο στη Νοτιανατολική Ευρώπη και η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε να είναι η ελληνική πόλη που θα τη φιλοξενήσει τοποθετώντας την στο επίκεντρο της διεθνούς μουσικής σκηνής.
60 συναυλίες σε έξι διαφορετικές σκηνές στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με καλλιτέχνες και σχήματα από κάθε γωνιά του πλανήτη (Βραζιλία, Σερβία, Μεξικό, Ζιμπάμπουε, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιράν, Ιταλία, Νορβηγία, Κολομβία, Ισπανία, Καναδάς, ΠΓΔΜ, Τουρκία, Ελλάδα, και πολλές ακόμη) να πλημμυρίζουν με όλα τα γνωστά αλλά και όχι μόνο, είδη μουσικής την πόλη της Θεσσαλονίκης!

Στην περιοχή του Λιμανιού στο Kitchenbarυπήρχαν μεταμεσονύχτιες βραδιές clubbingμε Dj’s,έπειτα από τα βραδινά κονσέρτα, που κρατούσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η ταυτότητα της WOMEX 12 ήταν η σκηνή ‘’GLOBALKAN’’ δίνοντας βήμα στις τοπικές δημιουργικές δυνάμεις και σε μουσικούς από τη Νοτιανατολική Ευρώπη έχοντας ως σκοπό να αποτελέσει θεσμό, που θα παραμείνει ζωντανός στη Θεσσαλονίκη σαν σημείο αναφοράς και τόπο συνάντησης για τις χώρες των Βαλκανίων. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ένα τριήμερο πρόγραμμα προβολής ταινιών με 17 μουσικά ντοκιμαντέρ, με δύο συμμετοχές από την Ελλάδα.
Η WOMEX 12 πλαισιώθηκε από ένα πλούσιο πρόγραμμα σεμιναρίων, ενημερωτικών εκδηλώσεων και debateμε θέματα όπως τα πνευματικά δικαιώματα (copyright), τους αποτελεσματικούς τρόπους προβολής και προώθησης της παγκόσμιας μουσικής κ.α. Κατά την διάρκεια της μέρας η έκθεση αφορούσε τους επαγγελματίες που ασχολούνται με το εμπορικό κομμάτι της worldmusic (εταιρίες παραγωγής, management, mediaκτλ.).

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου έπεσε η αυλαία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μετην τελετή λήξης της Womex 12 όπου έγιναν οι φετινές βραβεύσεις καλλιτεχνών και συγκροτημάτων.Η παγκόσμια έκθεση μουσικής αποτέλεσε μια ευχάριστη νότα ζωτικής σημασίας καθώς κόσμος από όλο τον πλανήτη γνώρισε την Θεσσαλονίκη, τα μνημεία, τις γεύσεις, τους ανθρώπους της και τον πολιτισμό της χώρας μας κατακλύζοντας τους δρόμους της πόλης από εστιατόρια μέχρι barκαι κέντρα διασκέδασης.

Διαφορετικοί άνθρωποι, ήθη, έθιμα, γλώσσα, μουσική παιδεία, ‘’έδεσαν’’ αρμονικά με την πόλη της Θεσσαλονίκης η οποία ανέκαθεν αποτελούσε σταυροδρόμι πολιτισμών.Τη σκυτάλη από τη Θεσσαλονίκη παίρνει για το 2013 το Cardiff της Ουαλίας, με τους Έλληνες διοργανωτές πάντως να υπόσχονται μια ακόμηWomexστο κοντινό μέλλον.

Το σίγουρο είναι πως συμμετέχοντες και κοινό ετοιμάζουν ήδη τις βαλίτσες τους για Ουαλία .Ραντεβού στο Κάρντιφ λοιπόν, μέχρι τότε υγεία, όμορφες μουσικές και πάνω από όλα ‘’ανοικτά μυαλά’’ !
επιμέλεια: Βαγγέλης Καράλης

Νέο album για τους Pretty Maids

Την άνοιξη του 2013 θα κυκλοφορήσει το νέο album των Δανών Pretty Maids.
Το "Motherhood" είναι ο διάδοχος του "Pandemonium" του 2010.

Μερικοί απο τους τίλους των νέων τραγουδιών "Mother of All Lies", "I See Ghosts", "The Iceman", "Why So Serious","To Fool A Nation" και το ομώνυμο "Motherhood".

"οι οπαδοί μπορούν να περιμένουν τη συνηθισμένη δόση από heavy κιθαριστικά riffs και μοναδικές μελωδίες στην καλύτερη εκδοχή του κλασικού μουσικού στυλ του συγκροτήματος." αναφέρει το επίσημο site του group.
www.prettymaids.dk

photo

Universal Trilogy bio

Οι Universal Trilogy, πρωτοπόροι της εγχώριας αγγλόφωνης ηλεκτρονικής σκηνής, κατάφεραν σε μια πορεία 18 χρόνων και με 6 δισκογραφικές δουλειές στο ενεργητικό τους να γίνουν σημείο αναφοράς του ευρύτερου μουσικού τοπίου της χώρας.
Εκφραστές της εναλλακτικής μουσικής σκηνής της Θεσσαλονίκης, οι Universal Trilogy προσαρμόζουν όλα τα χαρακτηριστικά του εναλλακτικού ρεύματος στη δική τους φιλοσοφία.

Όλα ξεκίνησαν το 1994 όταν οι P.X. Harris, CJ Aos και Nomik ξεκίνησαν τις εμφανίσεις σε underground clubs και parties της Θεσσαλονίκης. Με την κυκλοφορία του Global EP το 1995 έγιναν γνωστοί στο ευρύ κοινό με αποκορύφωμα την εμφάνιση τους στην Αθήνα στο Ρόδον Club στα πλαίσια του πανελλήνιου διαγωνισμού rock τραγουδιού.
Ένα χρόνο αργότερα επέστρεψαν στη σκηνή του Ρόδον ως guests παρουσιάζοντας για πρώτη φορά το 1ο τους album με τίτλο «Multimorphic». Την κυκλοφορία του δίσκου ακολουθεί tour σε όλη την Ελλάδα. Το 1997 το group κυκλοφορεί το 2ο album με τίτλο «Front Line» και εμφανίζεται ως guest στα πλαίσια του πανελλήνιου διαγωνισμού Djs στην Αθήνα.
Τα επόμενα 3 χρόνια οι Universal Trilogy πειραματίζονται αρκετά στο στούντιο φτιάχνοντας το νέο τους ήχο, συμμετέχουν με το «Rave Tango» σε συνεργασία με τον Στέφανο Κορκολή στο Soundtrack της ταινίας «Η διακριτική γοητεία των αρσενικών» ενώ κάνουν live εμφανίσεις με την Amstel στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας καθώς και σε Ιταλία και Γερμανία το 1999.

Το Φεβρουάριο του 2000 παίζουν support στους «Death In Vegas» στο Club του Μύλου δίνοντας μια μικρή γεύση στο κοινό απ’ το νέο τους album.

Το 2001 κυκλοφορεί το 3ο album τους «Plus (+)», τα «Inside Blue» και «Make My Day» κερδίζουν τα ραδιόφωνα όλης της χώρας, το group δίνει συναυλίες σε μεγάλα φεστιβάλ των Αθηνών με «Elbow» και «Scissor Sisters» και μουσικές σκηνές σ όλη την επικράτεια.

Το 2002 έρχεται στην Ελλάδα ο άγγλος παραγωγός «John Antony» (Genesis, Roxy Music, Ace, Queen, xtc) για να δουλέψει νέο, αλλά και παλαιότερο υλικό με το group. Αποτέλεσμα της συνεργασίας είναι το 4ο album με τίτλο «Ι Τhought It Was All Over» που κυκλοφόρησε το 2004. Τον Φεβρουάριο του 2004 ένιωσαν την ανάγκη να βάλουν μια άνω τελεία στην μέχρι τότε δημιουργική τους πορεία και να επιστρέψουν τον Απρίλιο του 2011 με το single “One On One” προπομπό του νέου τους album “Pop Crisis”, γνωρίζοντας αμέσως θετική ανταπόκριση από τους μουσικόφιλους και τα media. Το επόμενο ραδιοφωνικο single που οπτικοποιήθηκε από την Artcut είναι το ομότιτλο “Pop Crisis”.

Links:

Universal Trilogy - Pop Crisis - Video Clip http://www.youtube.com/watch?v=gLyrZfCH4Vo&feature=channel&list=UL

Universal Trilogy - 1 on 1 - Video Clip http://www.youtube.com/watch?v=MPPeFpZWiCw&feature=channel&list=UL

Universal Trilogy - Pop Crisis - live http://www.youtube.com/watch?v=NnfxlDGFKdU

Universal Trilogy - facebook page http://www.facebook.com/pages/Universal-Trilogy/142228795844592

Universal Trilogy - facebook group http://www.facebook.com/groups/101004986650633/?ref=ts

Discography:
1995 Global ep
1996 Multimorphic (album)
1997 Front Line (album)
2000 Make My Day (cd single)
2001 Inside Blue (cd single)
2001 Plus (+) (album)
2004 I Thought It Was All Over (album)
2011 One On One (e-single)
2012 Pop Crisis (album)